söndag 19 april 2009

Matkasse och kycklinglasagne

Sitter allvarligt och funderar på om man kanske skulle anmäla sig för matleverans, färdiga menyer eller i alla fall få beställd mat hem till dörren. Va smidigt det skulle vara! Fast så farligt är det ju inte, det enda är att det har blivit lite knepigt att transportera hem maten nu när man cyklar. Det blir liksom lite vingligt på cykeln med en påse på var sida av styret. Om man hade kunnat låna bil hade det ju varit lättare, men nu får man vara lite trixy i stället.

Grejen är väl att jag inte tycker om att småhandla, nej en storhandling i månaden och sen en gång till affären per vecka max - för att köpa ny frukt, grönt och mjölk.

Hade en trevlig tjejkväll i fredags i alla fall. Det blev kycklinglasagne till middag, Maja gjorde en mästerlig bechamelsås och vi andra hackade, stekte och blandade för fullt.

Kycklinglasagne

  • 8 msk olivolja
  • 700 gram kycklingkött utan ben
  • 200 gram svamp, cirka 30 champinjoner
  • 1 rödlök
  • 2 pkt fryst hel spenat
  • salt och peppar
  • 1,2 pkt pastaplattor, cirka 40 st
  • en och en halv sats bechamelsås, byt eventuellt ut hälften av osten mot smulad blåmögelost
  • # Bechamelsås med ost och muskot
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • salt och peppar
  • 400 gram riven mozzarella eller valfri ost

Tillagning av recept

  1. Tina spenaten. Skär kycklingen i små bitar. Rensa och dela svamparna på mitten. Skala och hacka löken. Hacka spenaten grovt. Fräs kycklingen först sedan resten i en gryta med olivolja några minuter. Detta blir fyllnignen. Gör bechamelen. Varva och grädda som köttlasagnen.
  2. # Bechamelsås med ost och muskot: fräs mjölet i smöret tills det är ljusbrunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Osten strös ovanpå såsen eller vänds i precis innan såsen används.
Det blev fryst hackad spenat, för det hade jag i frysen redan - funkade utmärkt. Dock använde vi lite för lite kyckling och kanske för lite svamp. Så i den stora ugnsformen blev det väldigt mycket pasta och bechamelsås och ganska lite fyllning. När jag gör den här igen kommer det att slängas i mer svamp och kanske lite rotfrukt eller nått.

I vår lasagne fick även två chilifrukter åka med, vilket fullkomligt räddade smaken och gjorde maten intressant utan att vara direkt stark. M tyckte att kycklingen var god och lsaganen i övigt, men svampen var ju ingen hit tyvärr. Får se om jag kan hitta på något att sersätta den med.

Nu är det tvättstga som gäller!

1 kommentar:

  1. ja ifall juristkarriären misslyckas kan jag ju starta bechamelsåsföretag. alltid nåt :p

    SvaraRadera