söndag 6 september 2009

Plommonmarmelad










Hos mamma förra veckan fick vi gå till grannen och plocka plommon. Det blev många plommon!
Så jag beslöt mig för att testa att koka plommonmarmelad. Receptet kommer från Bosses Mat.

Ta 1 ½ kg sköljda plommon, dela dem och plocka ut kärnorna, men släng dem inte! Kärnorna stoppas ner i en silduk eller liknande (jag använde en te/kaffesil av tyg)






Lägg plommonen i en tjockbottnad gryta och skvätt över 1 dl vatten. (Och då menar jag verkligen 1 dl, jag hade i före mycket så min marmelad blev för rinnig) Kör ner kärnpåsen i grytan och koka under lock i 30 minuter - se till att kärnpåsen ligger inbäddad bland plommonen.

Ta upp kärnpåsen när plommonen kokat klart och pressa ur så mycket vätska som möjligt som återbördas till moderskeppet (=grytan). Häll därefter ner 12 dl (ca 1 kg) strösocker och saften från 1 pressad citron + skal. Se till att citronen är ren först. Koka därefter sakta utan lock i 55 minuter - det ska vara klart synliga bubblor i grytan men värmen får inte bli för hög. Skumma kontinuerligt av marmeladen. Man kan smaka av med råsocker och mer citron. Själv slängde jag i kanel också vilket är mumsmums. Andra hackar i en tumstor bit skalad ingerfära.

1 kommentar: