Så jag beslöt mig för att testa att koka plommonmarmelad. Receptet kommer från Bosses Mat.
Ta 1 ½ kg sköljda plommon, dela dem och plocka ut kärnorna, men släng dem inte! Kärnorna stoppas ner
Lägg plommonen i en tjockbottnad gryta och skvätt över 1 dl vatten. (Och då menar jag verkligen 1 dl, jag hade i före mycket så min marmelad blev för rinnig) Kör ner kärnpåsen i grytan och koka under lock i 30 minuter - se till att kärnpåsen ligger inbäddad bland plommonen.
Ta upp kärnpåsen när plommonen kokat klart och pressa ur så mycket vätska som möjligt som återbördas till moderskeppet (=grytan). Häll därefter ner 12 dl (ca 1 kg) strösocker och saften från 1 pressad citron + skal. Se till att citronen är ren först. Koka därefter sakta utan lock i 55 minuter - det ska vara klart synliga bubblor i grytan men värmen får inte bli för hög. Skumma kontinuerligt av marmeladen. Man kan smaka av med råsocker och mer citron. Själv slängde jag i kanel också vilket är mumsmums. Andra hackar i en tumstor bit skalad ingerfära.
Den är mumsig!Kram
SvaraRadera