För att gör risotton följer man bara instruktionerna bak på paketet med Arbororis, i mitt fall Zeta's med lätta och fina instruktioner.
Man behöver:
1 gul lök
1 dl olivilja
4 dl Arbororis
ca 2 dl torrt vitt vin (har ingen aning om skillanden...)
ca 1,3 dl varm buljong - jag körde hälften höns, hälften grönsak.
2,5 dl färskriven ost
Salt och Svartpeppar
och i min version:
2 msk tomatpure
½-1 dl tomatkross eller hackade tomater
oregano eller basilika
Sen kör man igång och steker, kokar, blandar och rör. Det blir en hel massa rörande, men ändå tar det inte längre än en halvtimme att få färdigt och under tiden hinner man göra i ordning kycklingen.
Till kycklingen använde jag
2 stora tinade kycklingbröst som skars i mindre bitar
1 mild röd chili
½ citron
Rapsolja
Värm stekpannan med lite olja, rensa under tiden chilin från sina kärnor (och tvätta händerna noga efteråt!) och finhacka. Slå på ugnen på 200 grader. När oljan är varm, släng i chilin och fräs en liten stund, låt oljan ta smak. Låt kycklingbitarna följa med i pannan så att de får en fin färg men de behöver inte bli klara. Skölj och skiva citronen, krama ur saften från ändbiten över kycklingen och lägg sedan över skivorna. Ställ in stekpannan i ugnen.
Mot slutet för risotton när det är dags för osten häller man också i tomatpuré, tomat och kryddor, rör om och låt risotton vila under lock. Den stunden är perfekt för att ge kycklingen lite extra tid om så skulle behövas.
Okej, upplägget kunde ha varit snyggare, men det är smaken som räknas och det här var gudomligt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar